فرآیند درحوزه فرایندکاوی که از آن با نام های فرایند کسب و کار یا روش کسب و کار نیز یاد میشود، مجموعه ای از فعالیت ها یا وظایف مرتبط، ساختاریافته توسط افراد یا تجهیزاتی است که در یک توالی خاص محصول یا خدمتی را برای یک مشتری یا مشتریان خاص تولید می کند. در زبان محاوره، فرآیند کسب و کار مانند یک خط مونتاژ است که تمام ورودی ها را در مراحل مختلف می گیرد و یک محصول نهایی قابل سرویس را ایجاد می کند. اساساً هر چیزی که در شرکت شما اتفاق میافتد و دارای یک شروع و پایان کاملاً مشخص است، میتواند یک فرآیند کسبوکار در نظر گرفته شود. آیا زحمتی را که هنگام درخواست شغل متحمل شدید را به خاطر دارید؟ شما بخشی از یک فرآیند کسبوکار منابع انسانی بودهاید که با درخواست شما شروع شد و به هفته حضور شما در کارخانه منتهی شد! در مورد آن فاکتوری که مشتری شما پس از خرید از شرکت شما دریافت می کند، چطور؟ این فرآیند معمولی، سفارش به پرداخت است. از آنجایی که هر فرآیند کسبوکار منحصر به فرد است، ورودیهای آن نیز منحصر به فرد است. عواملی که به طور مستقیم یا غیرمستقیم به فرآیند شما کمک میکنند میتوانند تأثیر عمدهای بر آن داشته باشند و بنابراین باید بر اساس آن مشخص و بررسی شوند. برای آن ما یک راه حل داریم
مستندسازی فرآیند بخشی جدایی ناپذیر از مدیریت و بهبود فرایندهای کسب و کار است. این پست به مستندسازی فرآیند، معنا و مفهوم آن، اهمیت آن در سازمان، رابطهی آن با نقشه برداری فرآیند و مراحل ایجاد آن می پردازد. همچنین به مزایای کلیدی مستندسازی فرایند برای سازمانهای بزرگ اشاره خواهیم کرد.
با کمک کنترل هوشمند فرآیند، یک سیستم می تواند بر اساس داده های تاریخی جمع آوری شده تصمیمات خودکار بگیرد. این باعث بهبود عملکرد فرایند و جلوگیری از خطاها می شود. اما چگونه این تصمیمات توسط سیستم گرفته می شود؟ اساس این امر یادگیری ماشینی است. در این فرایند یک مدل با استفاده از داده های تاریخی جمع آوری شده توسط یک الگوریتم آموزشی بهینه می شود. مدل ساخته شده، ارتباطات بین فرایندها و ترتیب آن ها، پیکربندی سیستم و KPI های ثبت شده را از داده ها می آموزد. این مدل همچنین باید مشخص کند که کدام KPI مثبت، خنثی یا منفی است و بر اساس این اطلاعات، مدل می تواند تصمیم بگیرد که پیکربندی سیستم، شاخص های کلیدی مثبت یا منفی را ارائه می دهد. پس از آن میتوان پیکربندی را متناسب با آن تغیر داد. پیش نیاز برای سازگاری مستقیم پیکربندی این است که سیستم بتواند دادههای زنده را به مدل یا الگوریتم آموزش ارائه دهد. بنابراین فقط با استفاده از دادههای زنده میتوان رویدادهای جاری در فرایندها را تجزیه و تحلیل کرد و پیکربندی را مستقیماً تطبیق داد. در صورت عدم وجود داده زنده، تطبیق چند بعدی پیکربندی سیستم نیز ممکن است.
مدیریت فرآیند کسب و کار یا BPM یک رویکرد سیستماتیک برای بهبود کارایی و اثربخشی فرآیندهای کسب و کار در یک سازمان برای دستیابی به اهداف خاص یا بهبود یافته کسب و کار است. انواع مختلفی از مدیریت فرایند وجود دارد و برای مؤثر بودن، باید متناسب با نیازهای یک سازمان و صنعتی که در آن فعالیت می کند، تنظیم شوند.
فرآیندکاوی یا Process Mining چیست فرآیندکاوی (Process Mining) یک روش تحلیل دادههای فرآیند است که از طریق استخراج، تحلیل و بهبود فرآیندها، اطلاعات مفیدی را از سیستمهای اطلاعاتی و رویدادهای فرآیندی استخراج میکند. این روش برای شناخت و فهم بهتر فرآیندهای کسب و کار، شناسایی مشکلات و موانع، بهبود عملکرد و بهرهوری، و ارائه پیشنهادات بهبود استفاده میشود. برخلاف روشهای سنتی مدیریت فرآیند، فرآیندکاوی از دادههای عملیاتی و واقعی استفاده میکند.
برای پیادهسازی فرآیندکاوی Process Mining در سازمانها، متدولوژیهای مختلفی وجود دارد که مراحل و فعالیتهای مورد نیاز را برای اجرای موفق این فرآیند تعریف میکنند. در زیر، تعدادی از متدولوژیهای رایج در پیادهسازی فرآیندکاوی در سازمانها را بررسی میکنیم: متدولوژی CRISP-DM (Cross-Industry Standard Process for Data Mining): این متدولوژی یک مدل کلی برای پیادهسازی فرآیندکاوی و استخراج دانش از دادههاست. این متدولوژی شامل شش مرحله اصلی است که عبارتند از: فهم کسبوکار، فهم دادهها، آمادهسازی دادهها، مدلسازی، ارزیابی و تفسیر نتایج. متدولوژی TDSP (Team Data Science Process): این متدولوژی توسط مایکروسافت ارائه شده است و شامل مجموعهای از فعالیتها و مراحل برای اجرای پروژههای فرآیندکاوی است. این متدولوژی شامل فعالیتهایی مانند تعریف هدف، جمعآوری و آمادهسازی دادهها، مدلسازی، ارزیابی و انتشار مدلها است. متدولوژی CRISP-PM (Cross-Industry Standard Process for Process Mining): این متدولوژی برای پیادهسازی فرآیندکاوی واقعی در سازمانها طراحی شده است. این متدولوژی شامل مراحلی مانند شناخت دادهها، استخراج فرآیندها، تحلیل فرآیندها و بهبود فرآیندها است.
کلیه حقوق این سامانه، متعلق به شرکت داده گستران پژواک آریا می باشد.